Iti marcheaza intreaga existenta: de la botez, la coronita de la scoala, la primele flori de la iubit, la buchetul de mireasa.
Florile sunt pretutindeni in lume, sunt darul cel mai de pret folosit in orice situatie. Prin frumusetea, gingasia, coloritul si parfumul lor ne-au determinat sa le indragim si sa le cultivam, fiind martor la toate la toate evenimentele majore din viata noastra.
Florile semnifica puritate, ele fiind mesagerul dragostei. Prin daruirea unui buchet iti poti exprima sentimentele: bucurie, respect, recunostinta, felicitare.In relatia de cuplu insa nu trebuie sa existe o ocazie speciala pentru a oferi flori. Ele transmit ideea "m-am gandit azi la tine" si pot aduce un zambet pe buzele oricui.
De asemenea, nu trebuie sa existe ocazii speciale pentru a oferi flori mamei, surorii sau prietenei celei mai bune. Fa-le sa se simta speciale si appreciate dincolo de o data anume din calendar.
Si cum primavara asta e atat de colorata si parfumata gratie plapandelor flori, e vremea sa ne inveselim sufletele si locuinta cumparandu-ne, sau oferind celor dragi, ghiocei, frezii, branduse, zambile, brebenei si narcise.
E bine insa sa tii cont de cateva sfaturi:
* Florile de primavara sunt gingase si nu rezista prea multe zile in afara mediului lor natural. Pentru a le pastra cat mai bine, vaza trebuie tinuta la loc racoros, mai departe de calorifer sau de alta sursa de caldura. Apa trebuie schimbata des, o data sau de doua ori pe zi. Coditele trebuie si ele taiate periodic deoarece putrezesc si pot imprima apei un miros neplacut.
* Florile puternic parfumate, precum freziile, lacramioarele, zambilele sau bujorii, pot afecta calitatea somnului. Ideal este sa le scoateti din camera de dormit.
* Pentru a avea flori de primavara, cumpara bulbi. E important sa alegi bulbi sanatosi si intregi, pe care ii plantezi imediat sau ii depozitezi intr-un loc uscat si racoros (8-12 C), in ladite sau pungi de hartie.
* Bulbii mai mici se planteaza grupat, la o adancime mai mica decat cei mari. Poti obtine un efect placut daca plantezi bulbii in grupe de cate zece sau mai multi. Ca regula generala, plantarea se face la o adancime echivalenta cu triplul inaltimii bulbului.
* Aceste plante se adapteaza la diverse tipuri de sol, dar nu suporta pamantul moale, argilos si apa stagnanta. Un drenaj bun este esential. Ca atare, imbunatateste solul pe o adancime de 30-35 cm adaugand nisip grosier.
* Dupa ce s-a terminat inflorirea, taie tijele florale. In acest fel, bulbii isi vor putea reface rezervele nutritive, iar in anul viitor florile vor fi mai numeroase.
* Desi se ofilesc destul de repede, ne putem bucura mai multi ani de ghicio daca ii cumparam cu tot cu bulbii din care rasar. Acesti bulbi, pastrati peste an in conditii de intuneric si umezeala redusa, vor inflori din nou, anul urmator.
* Zambilele: se fac imediat "simtite", la propriu, prin parfumul inconfundabil pe care il raspandesc. Procedeul de conservare a bulbilor se poate aplica si zambilelor. Va sfatuiesc sa lasati bulbii in vasele in care i-ati cumparat si sa-i udati moderat. Atunci cand ii veti repune in vegetatie vor inflori din nou.
* Bulbii de lalalea rezista de la an la an, cu conditia ca toamna sa fie scosi din pamant si depozitati in conditii corespunzatoare. Paleta coloristica a lalelelor este uimitor de bogata, de la galben, rosu si alb la variante pestrite si la violetul inchis care a dat supranumele de lalea neagra.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu